English Español Français Deutsch Italiano Český Polski Русский Română Українська Português Eesti 中文 日本

Сучасні знання про Бога, Еволюцію, сенс життя людини.
Методологія духовного вдосконалення.

 
Благословенні є перешкоди, бо ними зростаємо!
 

Ізнанка світу матерії/Благословенні є перешкоди, бо ними зростаємо!


Благословенні є перешкоди, бо ними зростаємо!*

Так, зокрема, Бог вказував мені на серйозні недоліки, що заважали моєму подальшому просуванню.

Адже після тієї лекції Владіміра, зверненої до них, здавалося б, зовсім не особисто до мене, я раптом зрозуміла, що це — саме я така: уїдлива всередині себе, в моїх внутрішніх станах, в емоціях!... А я-то наївно вважала, що про «мій внутрішній світ» не відає ніхто!...

Але... Бог став показувати особисто мені сцени з мого життя, де це виявлялося...

Я чітко відчула, що, якщо прямо зараз з цим не справлюся, — то просуватися далі не зможу! Мене не пустять!

Пам'ятаю, я тоді вткнулася в подушку і накрилася ковдрою, слухаючи, що мені говорив Бог, причому, зовсім не м'якими словами. А в грудях все горіло так, що було боляче на цілком матеріальному плані...

... Одна з помилок духовних учнів — вважати, що Бог завжди буде тільки гладити по голівці і втішати: це, мовляв, люди критикують один одного, а Бог же — є тільки Любов! Але це не так! Щоб змити душевні пороки з когось з нас, Богу іноді доводиться робити нам дуже болючі операції. Але коли «пацієнт» на цю біль згоден... — то перемога стає можливою!

... Зі мною тоді більше всіх із Святих Духів спілкувався Еміль. Коли я починала знову входити в стан самобичування, Він тут же це припиняв.

... В результаті, прокинувшись одного ранку, я відчула себе новою людиною — легкою, веселою, готовою на нові зусилля! Легко стало душі, що стряхнула із себе чергову порцію непотрібного вантажу! Переді мною були розкриті двері, в які мені, нарешті, дозволяли увійти!

Я зрозуміла, що зробила крок: від стану Гуру Нанака — далеко вперед! І переді мною були розкриті Двері Свободи!

* * *

Потім ми продовжили обговорення цієї теми з Анею — коли залишилися з нею удвох. Вона, зокрема, поділилася зі мною такими думками:

— Справжній духовний Майстер проявляє саме Божественну Турботу про своїх учнів. Якщо він бачить в них вади або недоробки, то — в потрібний момент і зі стану Злиття з Богом — він максимально тактовно вказує їм на ці недоліки.

Причому його слова можуть бути іноді жорсткими, нищівними, щоб приголомшити самого учня тим пороком, який він в собі досі не помічав.

При цьому буває, що виявляються свідки таких розборів. І це може спровокувати їх на емоції осуду «грішника» і на самовдоволення: мовляв, я — краще його або її!

Але, на мій погляд, коли ми спостерігаємо чиїсь помилки, оптимально використовувати принцип «дзеркала». А саме, якщо при мені кажуть про чий-небудь недолік, особливо якщо його яскраво висвічує Майстер, — то можна уважно перевірити: а чи немає подібних недоробок і в мені?

І ніколи не слід допомагати комусь «зверхньо», з положення власної «гарності» по відношенню до «пропащого». Адже це веде до самозамилування і зарозумілості! Чи потрібно говорити про те, як це потворно виглядає з боку?

Бог сказав мені одного разу такі слова:

«Вам слід не тільки зодягнутися Турботою Бога, але навчитися проявляти самим Божественну Турботу по відношенню до всіх істот!

Є ситуації, коли неправильно робити іншому те, що він або вона хоче отримати. Не всі бажання людей слід задовольняти, але лише ті, які ведуть до прогресу цієї душі і інших душ. Іноді благом є відмова в отриманні бажаного.

Наприклад, якщо дитина хоче їсти тільки солодке, то, дозволивши їй бажане, ми будемо сприяти тому, що вона захворіє.

І до дорослих — для їхнього ж блага, якщо дивитися на ситуацію з позиції Бога, — іноді необхідно проявляти Божественну Строгість.

Втілений Майстер проявляє строгість, коли мова йде про необхідність допомогти завзятому в пороці учневі побачити власні недоліки. І ви теж повинні вчитися цьому, завжди відстежуючи свій міцний зв'язок з Богом, бо такі ж дії або слова без глибинного фундаменту Божественної Любові, стають потворними і призводять до відштовхуючого, протилежного результату.

Якщо копіювати поведінку Майстра без особистої з'єднуваності з Богом, то виходить жалюгідна картина "самовдоволеного наставника", який декларує "правила" зі свого маленького "нижчого я".

Щоб уникнути цієї помилки — смиренномудрість надає незамінну допомогу. Адже смиренно мислячий про себе — не образить іншого зарозумілим нравовченням, а запропонує допомогу з максимальною тактовністю і любов'ю.

І — контролюємо себе: чи завжди я думаю про іншого з любов'ю і турботою, без емоцій осуду? Чи завжди допомагаю так, як це саме об'єктивно необхідно?

Напевно, при цьому кожен може знайти і в собі те, що слід доопрацювати, щоб думки і емоції завжди були чисті!

Будьте ж ніжні і ласкаві, точні і витримані, коли вчитеся Божественній Турботі, — щоб не поранити марно нікого ні словом, ні ділом, щоб надати ту допомогу душам, яку хоче через вас надати Бог!»

... А ось — те, що говорив мені Апостол Андрій в одній з наших бесід:

— Змири свій розум перед Волею Бога! Роби не так, як тобі хочеться, але як бажає Бог!

... Що ж потрібно, щоб це реально вийшло? Що потрібно, щоб відгомони власних думок і бажань не затуляли розуміння того, що бажає Бог насправді?

«Нижче я», звиваючись, всілякими хитрощами намагається «відстояти себе», «довести свою правоту». Така — боротьба «нижчого я» за «своє життя»: адже повнота реалізації Вищого Я веде до смерті «я нижчого»!

Потрібно замінити Божественним Я — мислячу частину себе-душі. Але це не відбувається швидко.

Для початку, потрібно навчитися чітко розділяти Я Бога — і «підступи розуму» «нижчого я».

В значущих ситуаціях потрібно навчитися завжди чути Бога і підкорятися Йому. Але треба пам'ятати, що, коли людина занадто сильно хоче якоїсь певної відповіді або занадто впевнена у непогрішності своєї особистої думки, то Бог почне жартувати, «підтакуючи»: наприклад, відповідати «так», на запитання. І тоді будуть траплятися «жарти Бога», як їх називає Владімір, — щоб наслідки виконаних особистих бажань кожен оцінював вже на власному досвіді.

Уміння «нейтралізувати» особисті бажання і дозволити тріумфувати Божественної Волі, причому надходити так завжди, — це приходить з досвідом уважною життя душі у взаємодіях з Богом.

<<< >>>





Присоединяйтесь к нам:

 
ГоловнаКнигиСтаттіФільмиФотогалереяСкринсейвериЕнциклопедіяАудіокнигиАудіолекціїПосилання